כשאתם קוראים על אוכל בדרום אמריקה, יש לכם מושג איך הוא פחות או יותר הולך להיראות. וגם לי היה.
אבל לא באמת.
יש איזה קטע כזה, שככל שהמסע ממשיך שם אתה שואל את עצמך ״מה כבר יכול להפתיע אותי?!״, הרי כבר אכלת עם ארגנטינאים פיצה על גחלים, וגם סביצ׳ה אצל שף שנחשב בעולם בתחום, ואכלת את הבשר הכי טוב שאכלת בחייך בברילוצ׳ה, והאננסים בברזיל כל כך טעימים, שאתה אומר לעצמך: ״מיציתי״.
הו אז הם מגיעים בהפתעה. כמו הנופים, כמו האנשים, כמו החיות, כמו ההרים המושלגים והחופים התכולים – מנות משוגעות, מסעדות שלא ציפית להם, ביסים שהטעם שלהם משתחזר בפה גם שנתיים אחרי, משקאות שלא טעמת כמוהם בחיים, ועולם חדש וקסום.
הנה לקט של רשימת המנות, המקומות, והשיאים הקטנים שלא חשבתי שאני אמצא בדרום אמריקה.
1. המנות החלביות:
לפני הטיסה לארגנטינה שמעתי משני אנשים שונים שאחרי שאכלו פיצה בארגנטינה, כל פיצה אחרת מחווירה. זה קרה כמה חודשים אחרי שאכלתי פיצות באיטליה – בבולוניה ובנאפולי, והייתי משוכנע שהם מגזימים. שניהם הפנו אותי לפיצריה בשם Guerrin בבואנוס איירס.
ביום השני שלי שם – הזמנתי פיצה, עם בירה ליד, וכמנהג המקום – תפסתי שולחן ואכלתי בעמידה. בצק עבה, גבינה נשפכת מוגזמת, והטעמים היו באמת שום דבר שאני מכיר מפיצה.
אני יודע שאתם חושבים שאני מגזים, אז הנה עוד סיפור.
יומיים אחרי הבאתי לשם חברים. אחרי הביס הראשון של החבר שישב לידי, שמעתי אותו אומר בפה מלא: ״חייבים לחזור לפה!״, משפט שהוא חזר אחריו כמה פעמים במהלך כל משולש. איפה עוד אפשר להתגעגע לפיצה בזמן שאתה אוכל אותה?
באותו מקום, אכלתי גם פוגאזטה רז׳נה. מה יותר טוב מפיצה? פיצה שממולאת בגבינה עם בצל למעלה, מבצק של פוקאצ׳ה. פשוט מנצח.
2. המנות הבשריות:
פיקנייה, דון חוליו (בואנוס איירס, ארגנטינה) – אחרי שאכלתי כבר בכל מסעדות הבשר המוכרות בברילוצ׳ה, וגם בהיא – ״לה בריגאדה פארישה״, שחותכים בה את הבשר בכפית, הגיעה תורה של ״דון חוליו״.
לא ידעתי שהיא כה מפורסמת, בטח לא שהיא מספר 34 בעולם. היא הייתה עוד מסעדה במפה שלי, אבל הביס הראשון בפיקנייה 700 גרם, שיצא מגבולות הצלחת, היה ביס הבשר הכי טעים בחיי.
לא האמנתי, כן, גם אחרי המסעדות בפטאגוניה כולל מנת קורדרו פטאגוניקו אגדית, שבשר יכול להגיע לכזאת נימוחות וכזה עומק טעמים מדהים שממלא את הפה.
נוסף לזה הגריל ממול וזו הייתה חוויה מהפנטת.
קפיברה, קרבון אי לנה (בוגוטה, קולומביה) – בחצי דקה הראשונה שהונחו לנו המנות על השולחן, החברים לסיור הקולינרי ואני פשוט בהינו אחד בשני. כולם היו מופתעים שזו התחנה הראשונה בסיור, כולם היו מופתעים ממה שמונח להם על הצלחת.
אני בכלל ספקן לגבי בשרים של חיות שונות, אף אחת מהם כמעט לא מצדיקה את הנסיון (יוצאת הדופן הייתה מנת שלו בבודפשט, שלגמרי הבהירה למה בני ישראל נתקעו 40 שנה במדבר).
כשכבר נגסנו בזה, לא יכלנו להפסיק, והפזילות התחילו אחד לצלחת של השניה לבדוק אם מישהו השאיר משהו. כלום.
רק המדריכה חייכה בצד בחיוך הכי ממזרי שלה.
3. גלידות:
מודה, אני פלצן גלידות. לא אוהב גלידות ״פשוטות״ ואפילו באיטליה אני בררן.
מצד שני, גם לא מסוגל לאכול יותר מדי גלידה. כדור וסיימתי. המתיקות ממצה את עצמה מהר. דווקא בגלל זה הפתיע אותי למצוא גלידות מדהימות בדרום אמריקה שבסיומן האינסטינקט שלי היה לקום ולרצות לקנות עוד אחת:
הראשונה הייתה גלידה בטעם יין מאלבק בקפאז׳טה, ארגנטינה. מה יש להוסיף? רק שאני באמת לא מבין איך אין עדיין גלידרייה שמוכרת רק גלידות בטעם יין. שידוך מבריק וכל כך מהנה.
השנייה הייתה גלידריית ריביירה בסלבדור ברזיל. רחוק מכל איזור תיירותי, גלידות בטעמי פירות מקומיים ואפילו בטעם יוקה שפשוט הוצאתי קריאת התפעמות מהפה כשלקחתי את הלק הראשון ממנה. אני עד היום לא מאמין שגלידרייה כזו קיימת מחוץ לאיטליה.
4. פירות:
כבר כתבתי על כולם, כמעט, ואיך אפשר לבחור?!
האננסים הפחוסים בברזיל והאומבו קאז׳ה שם ליווי אותי על בסיס כמעט יומי – בנסיעות, בחופים, לפני ואחרי ארוחות. לפעמים גם לפני ואחרי פירות אחרים, אבל זה לא משהו שהייתי רוצה לדבר עליו.
הצ׳ירימויה והמראקוייה בפרו שימחו לי את הלשון בצורות שלא חוקיות בכמה מדינות,
המנגו הירוק והקקאו באקוודור הפכו את החך למאוהב,
והטומאטה דה ארבול בקולומביה – בא לי להקדיש שנה מהחיים כדי להבין אותו. וכשאני אומר להבין אני מתכוון לקפוץ כל בוקר לבריכה של כאלה ולאכול את דרכי החוצה.
יבורכו הפירות.